Tijdens de eerste COVID-periode werden (te) veel bedden in het ziekenhuis langdurig bezet door (herstellende) COVID-patiënten. Om de ziekenhuizen in Noord-Nederland te ontlasten, werden patiënten die al goed herstelden en aan vooraf gestelde criteria voldeden, laagdrempelig overgeplaatst naar een ouderenzorglocatie van Treant.
De afdeling Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) leende zich hier goed voor, omdat daar de bedbezetting is gekoppeld aan die van de reguliere ziekenhuiszorg. Afschaling van een deel van de zorg aan ziekenhuiszijde, creëerde ruimte op de afdeling GRZ voor een ander soort zorg (COVID-zorg). Inmiddels is de GRZ in De Horst een permanente ‘harmonica’-afdeling geworden voor de opvang van COVID-patiënten.
Werkwijze
De behoefte van het ziekenhuis en de mogelijkheden binnen de ouderenzorg worden regelmatig met elkaar afgestemd (de frequentie is afhankelijk van de noodzaak; op piekmomenten is dat twee keer per week). Hiervoor sluit de specialist ouderengeneeskunde aan bij het laatste deel van het MDO-IC-overleg.
In dit overleg wordt besproken of er COVID-patiënten uit het ziekenhuis kunnen worden overgeplaatst. Er is dan vaak niet alleen sprake van een isolatieplek (op de COVID-cohortafdeling in De Horst), maar ook aansluitend (als dat nodig is) een herstelplek op de GRZ-afdeling op dezelfde locatie.
Naast de Treant-ziekenhuislocaties kan ook de eerste lijn een beroep doen op deze mogelijkheid. De COVID-afdeling van De Horst heeft hiermee een regiofunctie. Er worden ook cliënten met COVID uit andere VVT-/ziekenhuizen opgenomen en ook vanuit de thuissituatie.
Doelgroep
- COVID-patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar te ziek zijn om naar huis te kunnen.
- COVID-patiënten uit de eerste lijn die geen ziekenhuiszorg nodig hebben of daar niet voor in aanmerking komen, maar bij wie wel een zorgprobleem speelt.