In het kort
Om de kwaliteit en patiëntveiligheid rondom antistollingszorg binnen het Amphia Ziekenhuis te verbeteren, startte de afdeling Kwaliteit & Veiligheid met een analyse over het perioperatieve antistollingsbeleid. Door inzet van FRAM (Functional Resonance Analysis Method), een methodiek passend binnen het Safety-II gedachtegoed, werd het proces op de werkvloer in beeld gebracht. Alle professionals betrokken bij het proces, werden geïnterviewd. Gezamenlijk is aan de hand van deze analyse nagedacht over verbeterinitiatieven passend en haalbaar bij de praktijk van alledag.
De FRAM-analyse en de dialoog resulteerden in een business case met helder zicht op het knelpunt: ‘hoe kunnen we artsen beter faciliteren in de toepassing van het perioperatieve antistollingsbeleid?’. Zo startte een pilot met één vakgroep met de inzet van een stollingsconsulent.
Pilot
De pilot startte met een nulmeting in de vorm van dossieronderzoek naar de toepassing van het uniforme antistollingsbeleid zoals dat is vastgelegd in Amphia rondom een operatie, waaruit verbeterpunten bleken om het perioperatieve beleid meer conform protocol uit te voeren. Op basis van de onderzoeksresultaten werd de pilot inhoudelijk vormgegeven.
Stappen:
- De stollingsconsulent checkt bij alle patiënten die worden geopereerd, twee weken voorafgaand aan de operatie, of het afgesproken perioperatieve antistollingsbeleid voldoet aan het protocol of dat een gefundeerde afwijking gedocumenteerd is.
- Klopt dit niet, dan informeert de stollingsconsulent de betreffende arts hier proactief over en brengt advies uit over het juiste protocollaire beleid. De arts blijft als hoofdbehandelaar verantwoordelijk voor het antistollingsbeleid.
- De stollingsconsulent ziet alle patiënten die binnen twee weken een operatie ondergaan in een werklijst in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Op deze manier weet zij voor welke patiënten ze de check moet uitvoeren.
- ‘Afwijkingen’ van het protocol die uit deze check blijken, worden binnen de vakgroep gedeeld om van te leren.
Resultaat:
- De eerste resultaten laten zien dat de check door de stollingsconsulent zorgt voor beter naleven van het antistollingsbeleid zoals is afgestemd in Amphia.
- Het verhoogt het kennisniveau van de professionals, doordat de consulent de behandelaar actief informeert en bevindingen worden besproken binnen de vakgroep.
- Ziekenhuisbreed neemt de antistollingscommissie de kennis ook mee in scholingsactiviteiten.
- Artsen zijn positief over de proactieve ondersteuning die de stollingsconsulent biedt in de toepassing van het perioperatieve antistollingsbeleid. Dichtbij de werkvloer wordt inzichtelijk gemaakt wat ontbreekt en waar verbetering mogelijk is.
- Inmiddels is de pilot uitgebreid naar alle hoog-bloedingsrisico ingrepen binnen het ziekenhuis.