Sinds de invoering van het GIDZ-team heeft de zorg voor kwetsbare ouderen permanent een belangrijke plek verworven in het Radboudumc. Het Nationaal Programma Ouderenzorg van een aantal jaren geleden gaf voor Radboudumc de boost. In Canada en de VS werd gekeken naar het HELP-programma (Hospital Elderly Life Program), waar het GIDZ-team een afgeleide van is. Het Radboudumc was daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland waar dit is ingevoerd. Het GIDZ-project zorgde voor twee dingen: een professioneel en proactief consultatieteam dat diep in de organisatie is ingebed. Daarnaast zorgt het specifiek opgeleide vrijwilligersteam voor broodnodige ondersteuning en een welzijnscomponent. Tijdens de Covid-periode mochten er geen vrijwilligers komen in het Radboudumc. Dit werd echt als een gemis ervaren. Ze zagen sommige patiënten gewoon verpieteren.
- Patiënten zijn heel positief, dat heeft ook z'n weerslag op de verpleegkundigen en artsen.
- Door de inzet van vrijwilligers wordt de zorg deels ontlast.
- Patiënten waarderen de aandacht die zij krijgen van vrijwilligers.
- Patiënten gaan 'beter' met ontslag, er is minder functieverlies, minder complicaties en het delierrisico is gereduceerd. (zie promotieonderzoek Franka Bakker)
Het behandelteam is ook erg enthousiast, omdat de professionals van het GIDZ-team ook participeren in de bestaande MDO's. Complexe problemen worden direct besproken en opgepakt. Dat vergt wel wat flexibiliteit van het GIDZ-team. Zij sluiten namelijk aan bij de MDO's in de huidige structuren, of organiseren een MDO op korte termijn met alle betrokken zorgverleners en specialismen.