Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

S-Team in het OLVG

Antistollingszorg
Perifeer ziekenhuis
OLVG

Het OLVG is in 2018 gestart met een Stollingsteam (S-team) om beter inzicht en controle te krijgen op patiënten die via de spoedeisende hulp (SEH) worden opgenomen met trombose of bloedingen. Het S-team verzorgt de dagelijkse monitoring van opgenomen patiënten t.a.v. antistollingsmedicatie. Werken met een S-team levert ook een betere overdracht en borging op naar de 1e lijn.

       

In het kort

In 2018 startte een ziekenhuisapotheker en een internist-vasculair geneeskundige met de opzet van een S-team. De samenstelling van het S-team is als volgt:

Het S-team is adviserend, het besluit over de behandeling ligt bij de behandelend arts. Dagelijks controleert het S-team:

  • alle klinische opnames > 72 uur én geen antistollingsmedicatie (tromboseprofylaxe); verpleegkundig specialisten adviseren voor deze patiënten over al dan niet starten van tromboseprofylaxe; EPIC berekent voor deze groep patiënten automatisch de PADUA score.
  • alle nieuw gestarte antistollingsmedicatie op: juistheid recept (o.a. op dosering, middel, sterkte), duur en t.z.t. ook overdracht (door farmaceutisch consulenten).
  • alle antistollingscombinaties met DOAC of VKA.

Bovendien lezen de apothekers(-assistenten) dossiers uit en zorgen samen met zaalarts en huisarts voor een goede overdracht.

Daarnaast draaien twee verpleegkundig specialisten een vasculaire poli voor patiënten die met trombose of longembolie op de SEH binnenkomen. Maar ook bijvoorbeeld controle van zwangere vrouwen die antistollingsmedicatie moeten gebruiken. 

Werkwijze

Vanaf de start (eind 2018) tot COVID (2020) was er elke dag om 9 uur een kort overleg tussen de medisch specialisten en het S-team. Tijdens de COVID-periode is dit omgezet in digitaal contact (per veilige mail). Na COVID is het digitale contact gebleven. In het ziekenhuis is inmiddels algemeen bekend dat vragen m.b.t. antistollingszorg naar het S-team/de internist vasculair geneeskundige uit dit team kunnen worden gemaild.

Elke dag screent een farmaceutisch consulent (FC)/verpleegkundig specialist (VS) de EPIC-lijst met patiënten die meer dan 72 uur zijn opgenomen en géén antistollingsmedicatie gebruiken. De FC/VS neemt bij deze patiënten een Padua-check af, zet de potentiële risicopatiënten apart en maakt een notitie in het EPD voor de zaalarts. Als de zaalarts binnen 24 uur hierop niet heeft gereageerd, wordt er telefonisch contact opgenomen.

Peri–operatief antistollingsbeleid: ziekenhuisbreed beleid is protocollair vastgelegd door de Stollingscommissie. Anesthesiologen zijn verantwoordelijk voor het toepassen van het protocol en bepalen de individuele perioperatieve antistollingsmedicatie. Bij vragen nemen zij contact op met het S-team.

   

Inspiratie

       

Het S-team wordt veelvuldig proactief geraadpleegd.

In feb – mei 2019 zijn de activiteiten van het S-team geëvalueerd. In deze periode van 3 maanden zijn 586 patiënten gesignaleerd op de S-team lijst. Van deze groep patiënten hadden 389 (66%) geen tromboseprofylaxe nodig en 197 (44%) een hoog risico o.b.v. de Padua-score. Bij 60/197 patiënten (30%!) is tromboseprofylaxe alsnog gestart. De S-team lijsten zijn hierop aangepast, een her-evaluatie volgt.

Ook is onderzocht wat de opbrengst is van controle van alle antistollingscombinaties met DOAC of VKA door het S-team; uitgebreide resultaten. Gedurende een periode van 1 jaar bleek dat van 460 patiënten er bij 251 (54,6%) ten minste 1 interventie van het S-team nodig was om de behandeling met antistollingsmedicatie aan te passen. Bij 59 (12,8%) waren zelfs 2 interventies nodig. De meest voorkomende adviezen/interventies waren:

  • vaststellen en documenteren van de maximum duur van de antistolling combinatie therapie in plaats van levenslang gebruik van een combinatie (65.5%)
  • stoppen van de antistollingsmedicatie, omdat de (juiste) indicatie ontbrak (19.4%)
  • aanpassen van de dosering (8.1%)

Inmiddels lijkt het aantal interventies af te nemen. Zo ontstaat de indruk dat de organisatie leert over antistolling door de activiteiten van het S-team; evaluatie moet dit aantonen.

In de toekomst wil het S-team onderzoeken of monitoring o.b.v. toegediende anti-dota (protrombinecomplex, Praxbind, andexanet alfa) en evt. duale antiplaatjes therapie (DAPT) zinvol is.

   

Tips & tricks

  • Breng een onderscheid aan tussen beleidsmatige zaken (stollings-commissie) en dagelijkse monitoring (S-team)
  • Maak de urgentie aantoonbaar dmv evaluaties
  • Overleg in de periode van het opstarten van een S-team wekelijks met medisch specialisten.
  • Vraag aandacht in de zorginstelling voor het S-team; leg bekendheid, nut en noodzaak uit d.m.v. scholingen.
  • Formuleer een duidelijke lijn m.b.t. taken en expertise.
  • Zorg voor voldoende ondersteuning bij de dagelijkse monitoring (VS en FC)

‘De farmaceutisch consulent (FC) of VS-antistolling belde eerst de zaalarts voor patiënten waar mogelijk iets met het stollingsbeleid moest worden gedaan. Dit was erg intensief en belastend voor zowel de zaalarts als FC/VS. Nu wordt er een notitie in het EPD geschreven. Dit wordt goed gelezen en de acties worden genomen; op het moment dat het de zaalarts en FC/VS goed uitkomt.’

Meer weten?

Publicatie: Real Life Experience of an Antithrombotic Stewardship Program for Thrombosis Prophylaxis during Hospitalisation in a Large Teaching Hospital.

Contactpersonen

Nakisa Khorsand
Nakisa Khorsand
ziekenhuisapotheker
 Yvette Henstra
Yvette Henstra
verpleegkundig specialist vasculaire geneeskunde