In het kort
Protocol: het ziekenhuisbrede antistollingsprotocol is op basis van bestaande losse protocollen zo compleet en compact mogelijk gemaakt en staat ook in de interne zakkaartjes-app van het ETZ.
S-team bestaat uit: een klinisch chemicus als voorzitter, internist-vasculair geneeskundige, trombosearts, ziekenhuisapotheker, cardioloog, doseeradviseur vanuit de trombosedienst, openbaar apotheker en een huisarts.
Hoofdtaken:
- Het S-team houdt wekelijks een MDO-Stolling (0.5 - 1.0 uur), hierbij worden naast de opgenomen patiënten met een bloeding onder antistolling, ook zelf ingebrachte patiënten besproken. Er wordt, indien nodig, direct een digitaal consult geregistreerd (EPIC).
- Consultfunctie (via telefoon, e-mail, EPIC).
De doseeradviseurs van de trombosedienst beheren het sein en de e-mail postbus. Zij werken a.d.h.v. een stroomdiagram voor het beantwoorden en/of triageren van vragen, evt. m.b.v. het antistollingsprotocol. De trombosedienst-/doseerarts is hun 1e aanspreekpunt/supervisor. Niet direct te beantwoorden vragen triageren zij volgens het stroomdiagram en worden doorgezet naar de juiste persoon binnen het S-team. 24/7 dekking loopt via de ANW-diensten van de interne geneeskunde. - Ter ondersteuning van 1 en 2 zijn patiëntlijst en in EPIC opgesteld met hoog risico patiënten en het monitoren daarvan b.v. screening van:
- Patiënten met bloedingen onder antistolling.
- Patiënten met dubbele antistolling.
- Patiënten met een afwijkende INR.
- Patiënten met stollingsstoornissen.
- Patiënten met een Padua score ≥5 zonder antistolling.
- Scholing: de ambitie is om jaarlijks een antistollings-awareness week te gaan Momenteel is er nog geen structurele scholing, maar er worden wel soms ‘wist-je-datjes’ en Quiz-vragen verspreid. Het S-team sluit hierbij aan bij ziekenhuisthema’s.
- PDCA: de gebruiksvriendelijkheid van het protocol en de bereikbaarheid van het S-team zijn ge-audit.