In het kort
Vanuit de eerste lijn ontstond de wens om regionaal afspraken te maken m.b.t. de zorg voor kwetsbare ouderen. Dit is uitgewerkt in de vorm van: Regionaal Transmurale Afspraken (RTA) medische gegevensoverdracht kwetsbare ouderen. Er is gestart met implementatie binnen het Spaarne Gasthuis, Huisartsen Coöperatie Kennemerland en Huisartsenvereniging Haarlemmermeer en bij specialisten ouderengeneeskunde in de regio.
Werkwijze
De RTA betreft inhoudelijke en procesafspraken over de medische gegevensoverdracht en is regionaal vastgesteld in januari 2021.
Afspraken in de eerste lijn
Huisartsen signaleren kwetsbaarheid en registreren dit met de juiste ICPC in het HIS (anders komt het niet mee in de verwijsbrief via zorgdomein). Er wordt gebruik gemaakt van de Clinical Frailty Score (CFS).
De verwijsbrief (via Zorgdomein) is opgesteld volgens de HASP-richtlijn. Er is bij verwijzing extra aandacht voor:
- kwetsbaarheid en eventuele cognitieve stoornissen
- behandelwensen en -beperkingen
- betrokken andere zorgverleners (bv. thuiszorg, verpleegkundige ouderenzorg, casemanager dementie)
- risicovol gedrag, psychogeriatrisch onderzoek en omgangsadviezen
- thuissituatie: sociaal vangnet/mantelzorg, trap of gelijkvloers.
- eventueel wettelijk vertegenwoordiger
Afspraken Spoed Eisende Hulp (SEH)
- De SEH (SEH-arts/A(N)IOS/specialist) neemt de informatie uit de verwijzing van de huisarts/SO mee in de afwegingen. Indien er geen/onvolledige verwijzing van de huisarts is dan belt de specialist/SEH-arts de huisarts voor nadere informatie.
- De SEH signaleert kwetsbaarheid bij ouderen van 70 jaar of ouder (CFS) en daarnaast wordt het risico op delier gescoord (DRAS en 4AT).
Ontslag vanaf SEH
- Indien bij kwetsbare ouderen alertheid van de huisarts (of HAP indien het weekend is) nodig is, belt de arts op de SEH met de huisarts/HAP.
- In de SEH-brief wordt de CFS vermeld.
Afspraken klinische afdeling
- Op de afdeling wordt de VMS-screening gedaan (DRAS, SNAQ, Katz-ADL en valvraag) bij patiënten >70 jaar. Indien op één van deze metingen een risico wordt gevonden, wordt de patiënt gemarkeerd (markering is voor alle zorgverleners zichtbaar in het dossier).
- Er wordt gevolg gegeven aan de risico’s: laagdrempelig consult geriatrie, en/of paramedici.
- Op uiterlijk dag 2 (of na het weekend) belt de behandelend arts met de huisarts. Doel: voorkomen dubbele diagnostiek/therapie, huisarts op de hoogte stellen van verwachte opnameduur en toestand van de patiënt.
Bij ontslag naar huis
- De behandelend arts informeert de huisarts telefonisch, bij voorkeur een dag voor ontslag. Hier wordt het principe ‘bellen, tenzij…’ gehanteerd. Alleen bij eenvoudige casuïstiek, zonder gevolg voor de huisarts en mét een tijdige ontslagbrief, kan worden overwogen om het telefonisch contact achterwege te laten.
- Een definitieve ontslagbrief dient binnen <24u beschikbaar te zijn.
- Tevens wordt een Actueel Medicatie Overzicht meegegeven aan de patiënt.
- Bij ontslag naar VV na opname dient een voorlopige ontslagbrief beschikbaar te zijn op het moment van overplaatsing/vertrek patiënt uit SG naar VV. Een definitieve ontslagbrief volgt <24u (digitaal).