‘Van alle fouten in het ziekenhuis zijn 1/3 medicatiefouten. Als ZBC wil je hierin dan uitblinken; actief voorkomen dat er fouten worden gemaakt.’
- Verbetering van kwaliteit en veiligheid van de antistollingszorg. Door de extra check en up-to-date houden van protocollen worden er fouten in het voorschrijven, toedienen en gebruik van antistolling voorkomen. Dit blijkt onder andere uit een sterke vermindering in het aantal medicatie-gerelateerde VIM-meldingen (Veilig Incident Melden) en verbeterde auditresultaten.
- Zichtbaarheid, leesbaarheid en vindbaarheid van protocollen: er zijn diverse nieuwe protocollen geschreven of herschreven op het gebied van medicatie voorschrijven, waaronder antistolling. Medewerkers zijn hier uitvoerig over geïnformeerd.
- Tevredenheid zorgverleners: zorgverleners zijn blij met de komst van de medicatiefunctionaris en de verbeterde protocollering. Zij werken zelf niet altijd dagelijks met alle hoog-risico middelen (waaronder antistolling) en voelen zich nu beter in staat up-to-date beleid toe te passen en kwalitatief goede en veilige zorg te leveren. Het centrale aanspreekpunt is laagdrempelig en er is minder overleg tussen afdelingen over medicatie-gerelateerde zaken nodig.