Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Beslisondersteuning periprocedurele beleid in het EPD (HIX-Chipsoft) - RKZ Beverwijk

Antistollingszorg
Perifeer ziekenhuis
Rode Kruis Ziekenhuis

In het Rode Kruis Ziekenhuis helpt een digitale beslisondersteuning zorgverleners bij het periprocedurele beleid voor patiënten die antistollingsmedicatie gebruiken. Doel is het aantal VIM/DIM-meldingen en calamiteiten met betrekking tot de antistollingszorg te reduceren.

       

In het kort

In 2013 is er in HIX (Chipsoft) door de ICT-afdeling van het RKZ een beslisondersteuning gebouwd voor het periprocedurele beleid voor patiënten die antistollingsmedicatie gebruiken (VKA, DOAC, TAR). Deze ondersteunt de hoofdbehandelaar om tot het juiste beleid te komen op basis van het bloedingsrisico van de ingreep, het tromboserisico, de actuele antistollingsmedicatie en eventueel de nierfunctie.
De beslisondersteuning is gebouwd voor electieve operaties/ingrepen en voor scopieën, met als doel het aantal VIM/DIM-meldingen en calamiteiten met betrekking tot de antistollingszorg te reduceren.

Inmiddels zijn de data van deze beslisondersteuning geanalyseerd en beschreven in twee cohort studies:

  1. Implementation of a clinical decision-making tool for perioperative management of vitamin K antagonists in patients with atrial fibrillation (Thromb Res. 2023 Jun 16;228:200-202. doi: 10.1016/j.thromres.2023.06.014.)
  2. A tool integrated in the electronic health record to guide proper decision-making regarding peri-endoscopic anticoagulant management: a retrospective cohort study (J. Clin. Med. 2024,13(17), 5194)

 

   

Inspiratie

  • Het wordt snijdende specialisten makkelijker gemaakt om een periprocedureel antistollingsadvies te geven aan een patiënt en ook is hun kennis over antistollingmedicatie toegenomen. Er zijn dan ook minder verwijzingen naar de stolpoli Interne geneeskunde dan voorheen.
  • Patiëntveiligheid is toegenomen. Communicatie met de patiënt is verbeterd; de patiënt krijgt tijdens een peri-operatief consult meteen een advies qua antistollingsmedicatie. Aan de hand van de twee cohort studies zijn er weinig complicaties (bloedingen en/of trombo-embolieën) t.g.v. van verkeerd antistollingsgebruik rondom operaties/ingrepen/scopieën (trombo-embolie resp. 0,9% en 0,2%, ernstige bloedingscomplicatie resp. 0% en 0,2%).
  • Het proces is efficiënt en duidelijk ingericht via de beslisboom. In de beslisboom worden landelijke protocollen gebruikt, die gemakkelijk aangepast kunnen worden bij een landelijke update.

Tips & tricks

  • Het zelf snel kunnen inbouwen/inrichten van de beslisondersteuning in het EPD is niet afhankelijk geweest van een landelijke HIX-werkgroep. Mede dankzij een handige ICT-er in het ziekenhuis die op basis van wat de casemanager aandroeg de module heeft gebouwd, kon in 2013 al gestart.
  • Alle snijders en anesthesisten, evenals de ICT-afdeling en Commissie kwaliteit, vanaf het begin meenemen in dit project als ook de trombosedienstmedewerkers (VKA); korte lijntjes houden.
  • Beslisondersteuning is een vast onderdeel bij de introductie van nieuwe arts-assistenten en medisch specialisten in het ziekenhuis, terugkoppelingen van de ervaringen met de beslisondersteuning naar de antistollingscommissie en presentaties over dit onderwerp tijdens de kwaliteitsavonden van het ziekenhuis.

Contactpersoon

dr. Laura Faber
dr. Laura Faber
Internist-hematoloog, casemanager antistolling & medisch leider TACNH/Starlet