In het kort
Aanleiding
Om aandacht voor het probleem ouderenmishandeling te vragen, schreef een consult verpleegkundige geriatrie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) een brandbrief naar de toenmalige minister van VWS. Deze zegde in de kamerbrief ‘Veilig ouder worden’ toe dat professionals ondersteund moeten worden in het handelen en het ministerie nam contact op met CWZ en andere partijen om dit probleem aan te pakken.
De onderzoeksgroep ERASE (EldeR Abuse ScalE) werd geformeerd en samen ontwikkelden en implementeerden zij de early warning tool EldeR Abuse ScalE (ERASE). Met dit instrument en een gekoppeld MDO wordt ouderenmishandeling bespreekbaar gemaakt en kunnen veel mensen worden geholpen.
Werkwijze
ERASE is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier van HIX (ook in Epic) en bij een vermoeden van ouderenmishandeling leidt het systeem je door de stappen van de meldcode.
De professional op de SEH vult de screening in. Wanneer de signaleringsvraag:
‘Maakt u zich zorgen over verwaarlozing, misbruik en of mishandeling?’
met ja of twijfel wordt beantwoord, volgt automatisch een order naar de aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling die (wanneer de patiënt klinisch is opgenomen) contact opneemt met de regiebehandelaar om deze te adviseren en ondersteunen in het opvolgen van de meldcode.
MDO
Het MDO-ouderenmishandeling vindt één keer per maand plaats met in- en externe professionals. Het MDO is zo georganiseerd dat men zonder aannames de expertise kan aanwenden. Gezamenlijke reflectie op casuïstiek laat zien of er verbetermogelijkheden zijn en/of het juiste is gedaan.
De vaste deelnemers van het MDO bij CWZ: professionals van Veilig Thuis, Bijzondere Zorg (een regionale instantie van de GGD), aandachtsfunctionaris van de ambulancedienst uit de regio, SEH-arts, SEH-verpleegkundige/aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling, geriater, verpleegkundig consulent geriatrie, transferverpleegkundige, psychiatrisch consulent en maatschappelijk werk. Op afroep: huisarts, zorgtrajectbegeleiding en of het sociaal wijkteam.
In het Spaarne Gasthuis sluit ook een vertegenwoordiger van regionale huisartsenzorg aan. Lokaal kan het verschillen welke (regionale) partners aansluiten.