In het kort
Aanleiding
Uit de literatuur blijkt dat 5% van de patiënten 50% van de zorglast voor hun rekening nemen. Oorzaak is vooral zorg die niet goed op elkaar is afgestemd, zoals onderzoek dat dubbel wordt gedaan of niet aansluit bij waar de patiënt naar op zoek is.
In Bernhoven is gekeken naar mensen van 65 jaar of ouder die vier of meer poli’s tegelijk bezochten of lang/vaak werden opgenomen. Zo bleek bij veel van deze patiënten de zorg suboptimaal afgestemd. Tussen opname en ontslag was vaak weinig verbetering zichtbaar. Veel patiënten hadden COPD of hartfalen. Bij COPD was de reden voor opname vaak angst of geen goede afspraken wat te doen bij een longaanval etc.
In november 2019 is Bernhoven, in samenwerking met het UMC Groningen, gestart met een eerste opzet en onderzoek rondom de ICZP. Dit onderzoek heeft geleid tot een richtlijn. Met de focus op doorontwikkeling en inbedding heeft het initiatief binnen Bernhoven in 2020 een doorstart gekregen.
Opzet ICZP Bernhoven
Patiënten die in het verleden verschillende poli’s bezochten, komen nu alleen nog op de ICZP of ontvangen zorg van de huisarts. Op de ICZP komen de patiënten bij één specialist-generalist (internist of geriater) die afstemt met de huisarts en de overige specialisten. Deze specialist voert de regie zolang de patiënt ziekenhuiszorg nodig heeft. Er wordt gekeken wat de huisarts kan doen en mogelijk wordt de patiënt overgedragen aan de eerste lijn. De patiënt hoeft alleen bij een specifieke vraag nog naar andere specialisten.
Naast de medisch specialisten werkt er op de ICZP ook een verpleegkundige die zich richt op problemen in het verpleegkundig domein.
Financiering
De financiering van de ICZP was lange tijd een probleem, maar uiteindelijk is met een aantal grote zorgverzekeraars en de NZA overeenstemming bereikt over een experimentele betaaltitel. Deze is in juli 2022 afgegeven voor drie jaar.