De anesthesiologen kunnen continuïteit van zorg bieden omdat zij vóór de operatie, tijdens en na de operatie (op de IC) betrokken zijn. ‘Je kunt van een hoog risicopatiënt niet een laag risicopatiënt maken, maar je kunt risico’s wel beheersbaar proberen te maken.’ In het St. Antonius Ziekenhuis ervaart men dat preoperatieve screening bij ouderen leidt tot:
- een goede leidraad bij het multidisciplinair overleg
- een basis om een behandelplan op te stellen, al dan niet met een prerevalidatie-traject
- goed onderscheid tussen kwetsbare- en niet kwetsbare ouderen
- beter voorspellen van negatieve uitkomsten van cardiothoracale chirurgie en bij chirurgie voor darmkanker bij ouderen, dan de gebruikelijke instrumenten (Verwijmeren et al, BJA 2020, Van de Vlies et al, Journal of geriatric oncologie 2020).
Bij kwetsbare ouderen die zijn meegenomen in het AGE programma zijn de postoperatieve uitkomsten vergelijkbaar met niet-kwetsbare ouderen (Van de Vlies et al, Journal of geriatric oncologie 2020).
Diverse onderzoeken gepubliceerd of nog in publicatie, laten zien dat het aannemelijk is dat preoperatieve screening op kwetsbaarheid en een multidisciplinaire aanpak zoals bij het AGE programma van meerwaarde zijn bij ouderen (Smoor et al NTVG 2020).
Uiteindelijk lijkt het toepassen van het AGE programma tot minder operaties bij kwetsbare patiënten. Vaak wordt er gekozen voor een minimaal invasieve behandeling of tot een conservatieve behandeling.