In het kort
- Veel vakgroepen gebruiken psychometrische vragenlijsten en ziekenhuis-brede visitaties, maar uitslagen koppelen aan actiepunten is moeilijk.
- De nieuw ontwikkelde thermometer kan een hulp-/communicatiemiddel zijn om periodiek, multidisciplinair de veiligheidscultuur te evalueren.
- Het huidige ontwerp is vormgegeven op basis van wetenschappelijke literatuur en input vanuit een internationaal expertpanel. De Safety Climate Thermometer wordt op minimaal drie chirurgische afdelingen getest, en daarna aangescherpt. Hierna wordt het instrument mogelijk landelijk aangeboden.
- Alle zorgprofessionals direct betrokken bij de zorg voor de patiënt komen in aanmerking om deel te nemen aan het initiatief. Voorwaarde is een multidisciplinair team.
- Elke deelnemende afdeling wordt lokaal vertegenwoordigd door een multidisciplinair lokaal expert team, welke onder begeleiding van het onderzoeksteam een stappenplan (werkwijze) volgt. Zes maanden voor de start (fase 0) zijn meerdere bijeenkomsten met alle teamleden om de gebaande paden te leren kennen en te begrijpen hoe het team de thermometer zich het beste ‘eigen’ kan maken. Door meerdere bijeenkomsten is voor de lokale kartrekkers duidelijk wat van hen verwacht wordt en wat alvast te regelen.
- De scores op acht veiligheidsthema’s worden in het multidisciplinair overleg besproken. Doel is de kern van het probleem vinden en realistische doelen stellen. Daarop volgt een verbetertraject van 6 maanden.
- De input door zorgverleners is individueel en anoniem, om in de stap erna in groepsverband multidisciplinair het gesprek aan te gaan en te verdiepen.
- De ontwikkeling en implementatiestudie van de Safety Climate Thermometer is gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS 2).
In onderstaande video vertelt Martine van der Linde over het samenwerkingsproject 'Let's talk Safety' en de implementatie van de thermometer als instrument.