ISA Afdeling 4K - Jeroen Bosch Ziekenhuis from Granneman Films on Vimeo.
Er is een dagelijks behandelteamoverleg dat wordt gevoerd door vier medisch specialisten (een longarts, internist, cardioloog en geriater) en een ziekenhuisarts. De ziekenhuisarts heeft een essentiële rol in het behandelteam. Zij is de floormanager van de afdeling en het eerste aanspreekpunt voor zowel de patiënt als het verpleegkundig team als de paramedici. Daarnaast zit zij het dagelijkse behandelteam overleg voor. De ziekenhuisarts bespreekt de patiënt ’s morgens tijdens de papieren visite, na het doorlezen van de stand van zaken na de avond- en nachtdienst. Vervolgens wordt er gezamenlijk een medisch behandelplan opgesteld. De ziekenhuisarts doet daarna de fysieke visite aan bed en de bespreking met- en terugkoppeling aan de patiënt. Waar nodig loopt de hoofdbehandelaar mee. De transferverpleegkundige is dagelijks aanwezig voor overleg. Drie keer per week vindt er een multidisciplinair overleg plaats met de transferverpleegkundige, fysiotherapeut, logopedie, ergotherapie, diëtiste, verpleegkundigen en de ziekenhuisarts. In dit multidisciplinair overleg wordt een proactief verpleegkundig en paramedisch plan opgesteld en worden aanvragen gedaan voor een vervolgtraject.
Door op deze manier samen te werken leveren we meer aansluitende zorg passend bij de complexe zorgvraag van patiënten met multimorbiditeit. Het streven is binnen 48 uur (of zo snel als mogelijk) te komen tot een diagnose en behandelplan. De uitkomst kan zijn dat een patiënt overgenomen wordt op de afdeling van een van de verschillende hoofdbehandelaars. Indien behandeling door meerdere specialisten nodig blijft, blijft de patiënt opgenomen op de ISA.
Doelen en effecten:
- Meer aansluitende zorg passend bij de soms complexe zorgvraag van patiënten met multimorbiditeit.
- Sneller komen tot een diagnose en behandelplan voor de patiënt.
- Indien passend <48 uur doorstroom naar een van de subafdelingen (interne geneeskunde, longgeneeskunde, cardiologie of geriatrie).
De toegevoegde waarde van de ISA voor de patiënt is dat de zorg minder gefragmenteerd geleverd wordt. Er komen voor de patiënt minder verschillende dokters aan bed. Het beleid is eenduidiger en sneller. Bijbehorende succesfactor is dat het initiatief voortkomt uit het enthousiasme van artsen zelf. Het team was gemotiveerd om het project te laten slagen en er is gedacht vanuit de patiënt en wat daar omheen nodig is of eventueel aangepast kan worden.
Het initiatief is ontstaan rondom een, soms lastige, categorie patiënten waar veel vakgroepen mee te maken krijgen. Tot het ontstaan van de ISA werd de zorg gefragmenteerd geleverd: ‘we vroegen elkaar in consult en zagen deze patiënten allemaal apart’. Soms was het bijvoorbeeld moeilijk om af te stemmen wie de hoofdbehandelaar zou moeten zijn. Door deze zorg als behandelteam te leveren geeft het juist energie. ‘Dit is een initiatief over grenzen van vakgebieden heen’ vertelt Margot van Ingen, ziekenhuisarts in het JBZ. Van Ingen: ‘De patiënt staat centraal, niet de afdeling of het ‘vakje’ waarin de patiënt moet. Dit past helemaal in de zorg van de toekomst!’
Door onderzoek te doen naar effecten en daarmee bewijs te leveren dat het werkt, hopen de betrokkenen het ISA-initiatief te kunnen borgen. Zo kan namelijk het gesprek worden aangegaan met de zorgverzekeraars. Het ziekenhuis ondersteunt daarbij.
Binnenkort wordt een artikel gepubliceerd met meetbare resultaten n.a.v. een onderzoek door de betrokken geriater en een student. Hierover later (na publicatie) meer, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend, namelijk:
- Een kortere opnameduur: mediaan ongeveer 1 dag korter
- Minder consulten
- Grote patiënttevredenheid