Leren van de praktijk in het LUMC
In deze serie van de Tijd voor Verbinding Podcast over Leren van de praktijk (Safety-II) worden verschillende praktijkvoorbeelden uit het veld uitgelicht. In deze tweede aflevering bezoekt onze verslaggever het Leidsch Universitair Medisch Centrum, waar op verschillende afdelingen de positieve gevolgen van leren van en reflecteren op de praktijk worden ervaren.
Aan het woord in deze podcast zijn: Ruben Witlox (kinderarts en neonatoloog), Arjan te Pas (kinderarts en neonatoloog), Marit de Vos (AIOS Gynaecologie/Verloskunde & postdoc onderzoeker Safety-II), Jaap Hamming (vaatchirurg en expert Multidisciplinair Gesprek bij Tijd voor Verbinding) en Marion Verduijn (adviseur kwaliteit en organisatieontwikkeling en programmamanager Safety-II: pionieren in de praktijk).
Neonatologen Arjan te Pas en Ruben Witlox maken al geruime tijd gebruik van videoreflectie. Inmiddels is dit 'een krachtige tool om werkprocessen rondom de zorg voor pasgeborenen te bespreken met het betrokken team'. Marit de Vos en Jaap Hamming kwamen zo’n vijf jaar geleden in aanraking met het Safety-II gedachtegoed op een internationaal congres. Inmiddels is de klassieke calamiteitenbespreking op de afdeling heelkunde omgebouwd tot een kwaliteitsbespreking waarin breder wordt gereflecteerd op het dagelijks handelen. Marion Verduijn is binnen het LUMC de spin in het web op het gebied van Safety-II en verbindt alle betrokkenen die hiermee bezig zijn binnen de organisatie. Volgens Marion ontstaan veel initiatieven voor verbetering op de werkvloer door bevlogenheid van professionals.