Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ambassadeursnetwerk patiëntveiligheid

De missie om de volgende stap te zetten in patiëntveiligheid werd versterkt door de inzet van een landelijk netwerk van ambassadeurs patiëntveiligheid. Samen goede zorg verlenen en continu leren en verbeteren. Vanuit de gedachte: de mens als oplossing voor veilige zorg, in plaats van het probleem. Als ambassdeur kun je in je eigen instelling op een Safety-II manier werken aan patiëntveiligheid. En zo een sociale beweging op gang brengen. Hier lees je meer over deze beweging.

Waarom een ambassadeursnetwerk patiëntveiligheid?

Het plateau in (werken aan) patiëntveiligheid is bereikt: meer vinklijstjes, protocollen en ‘quick fixes’ gaan ons niet verder brengen en maken zorgprofessionals intrinsiek niet gemotiveerd, eerder zelfs ongelukkig. Samen willen we goede zorg verlenen en continu leren en verbeteren in patiëntveiligheid. Kortom: Zoek de verbinding. 

Ambassadeur Martine van der Linde, onderzoeker en chirurg in opleiding:
“Ik probeer me hier elke dag voor in te zetten vanuit het vakmanschap wat je hebt als zorgprofessional en me af te vragen wat ik hiervoor nodig heb. En ik probeer daarin ook het goede voorbeeld uit te dragen. Door er alert op te zijn en er op een positieve manier mee bezig te zijn. Dus niet de politieagent uithangen maar juist mensen aan het denken zetten.  
Zie je iets gebeuren of loop je ergens tegenaan, bespreek het eens met een collega. Of dat dat nu iemand is in dezelfde rol als jij of een andere zorgprofessional, dat maakt niet uit. Soms zijn het ook eenvoudige, praktische dingen die je kunt aanpakken om een betere kwaliteit van zorg te leveren. Bijvoorbeeld ‘dedicated teams’, waarbij je altijd bepaalde operaties met hetzelfde team doet, of iets in de roostering. Zet een eerste stap en ga van daaruit gewoon eens kijken waar dat heen gaat. Dan kom je soms echt tot hele leuke en nuttige verbeteringen op de werkvloer.”

De aanpak: social movement

‘Social movement is een ongeorganiseerde beweging die op gang komt met als doel situaties, en soms zelfs normen en waarden, blijvend te veranderen.

Grote sociale bewegingen kenmerken zich door vanaf het begin een breed gedragen probleem of knelpunt te adresseren. Het bereiken van daadwerkelijke verandering begint met het mobiliseren van individuen die gemotiveerd zijn om verandering te brengen binnen deze problemen en knelpunten. Zij delen vaak hetzelfde doel en bundelen zich vervolgens tot kleine groepen, ook wel grassroots genoemd.

In zorginstellingen en klinieken zochten en versterkten we deze zogenaamde ‘grassroots’. Dit zijn kleine groepen, losjes met elkaar verbonden, maar verenigd door een gemeenschappelijk doel, die transformationele veranderingen stimuleren. In het ambassadeursnetwerk patiëntveiligheid zijn grassroots aan elkaar verbonden, met als doel een groter netwerk te bouwen richting verbeteren en bestendigen van patiëntveiligheid.

De ambassadeurs patiëntveiligheid trekken na Tijd voor Verbinding samen op met het leer- en verbeternetwerk Multidisciplinair gesprek.

Links

Vakmanschap, vertrouwen en verbinding in beeld

Goede zorg leveren, dat is waar we het allemaal voor doen. Meer regels en controle gaan ons niet verder brengen en maken de zorg niet blijvend veiliger. Wel vakmanschap, vertrouwen en verbinding, want dat zijn belangrijke elementen.

De tekeningen in onderstaande video geven weer wat het ambassadeursnetwerk heeft opgehaald en waaraan betekenis is gegeven tijdens bijeenkomsten en het jaarlijkse TvV congres. Gebruik de video in je eigen instelling om voortdurend met elkaar het gesprek aan te gaan over patiëntveiligheid. Zo kun je blijven leren van en reflecteren op de dagelijkse praktijk.

Download hier ook de drie tekeningen als los bestand.