Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Leer- en verbeternetwerken

Het programma Tijd voor Verbinding ging uit van het verbeteren van de zorg voor patiënten door van elkaar te leren. Je hoeft namelijk niet alles zelf uit te vinden. Instellingen kunnen veel van elkaar leren rondom eenzelfde thema. Daarom zijn er op de drie TvV thema's multidisciplinaire leer- en verbeternetwerken gestart, die gedurende het programma zijn gegroeid en doorontwikkeld.

Zorgprofessionals die deelnamen, incidenteel of op vaste basis, kwamen digitaal of fysiek bij elkaar om te sparren, goede praktijkvoorbeelden met elkaar te delen en soms een masterclass te volgen. Centraal stond van en met elkaar leren. Binnen het (sub)thema deelden zij eigen ervaringen en inzichten om anderen op weg te helpen en andersom (haal-brengprincipe). Ook voor onderling contact en netwerken is ruimte. Dat maakt het contact zoeken laagdrempelig en zo sta je er in je eigen ziekenhuis niet alleen voor.

Een deelnemer gaf aan: “We hebben een geweldig netwerk dat veel deelt en korte lijntjes heeft".

Blijven leren

De leer- en verbeternetwerken gaan na het programma zelfstandig verder. Hieronder vind je per thema contactopties om je aan te melden bij het netwerk:

  • Multidisciplinair gesprek: de kerngroep wil zich de komende jaren verder focussen op aandacht voor de thema's die je van Tijd voor Verbinding gewend bent, zoals het multidisciplinair gesprek, interprofessioneel samenwerken, psychologische veiligheid, leren van werkproces in de dagelijkse praktijk en omgaan met incidenten. Dit willen ze doen door ieder kwartaal een online of fysieke bijeenkomst te organiseren. Ook het opzetten van een platform, zodat we elkaar laagdrempelig elkaar kunnen vinden, hoort hierbij. Het is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, contactgegevens om op de hoogte te blijven, volgen.
  • Antistollingszorg: het landelijke netwerk antistollingszorg blijft zich inzetten om betrokken professionals te verbinden. Samen met de beweging vanuit patiënten en de Federatie Nederlandse Trombosediensten, bundelen zij initiatieven om de zorg veiliger te maken. Zij treden als een stem naar buiten. Wil je je aansluiten of meer weten? Mail dan naar info@antistollingsnetwerk.nl.
    De beweging vanuit antistollingsmedicatie gebruikers komt graag in contact als je samen met hen aan de slag wilt met patiëntenparticipatie rondom antistollingszorg. Stuur hiervoor een mail naar antistollingsnet@fnt.nl.
  • Kwetsbare ouderen: Vanuit het leer- en verbeternetwerk KO algemeen en subthema SEH zijn deelnemers opgestaan die het netwerk voortzetten na september 2024. Om zo in contact te blijven en vraagstukken rondom kwetsbare ouderen samen op te pakken.
    Concreet is besproken dat het netwerk ‘kwetsbare ouderen algemeen’ komend jaar 3x digitaal een bijeenkomst organiseert en wel op Dinsdag 21 januari, Donderdag 8 Mei en Dinsdag 23 september 2025. Telkens digitaal van 15:00 tot 16:30 uur. Noteer deze alvast in je agenda! Om je aan te sluiten bij dit netwerk of in contact te blijven, kun je terecht bij redactie@nvz-ziekenhuizen.nl.
    Voor het leer- en verbeternetwerk KO SEH geldt dat zij bereikbaar blijven voor vragen of uitwisselen van ervaringen. Contactgegevens volgen.

Ook zijn op NVZ Kennisnet kennisgroepen opgericht voor het thema kwetsbare ouderen en voor het thema antistollingszorg. Hier kun je makkelijk in contact komen met andere zorgprofessionals, je vraag stellen, bijeenkomsten terugvinden in de agenda etc. Word ook lid!

Kennissynthese leer- en verbeternetwerken

Lees meer over helpende en belemmerende factoren in het teweegbrengen van verbetering in de zorg in een netwerk. Deze zijn leidend geweest bij het vormen van de lerende netwerken door TvV. Download de kennissynthese hieronder.

Kennissynthese leer- en verbeternetwerken

Lees meer over helpende en belemmerende factoren in het teweegbrengen van verbetering in de zorg in een netwerk.

Leer- en verbeternetwerken kwetsbare ouderen

De kwetsbare oudere op de spoedeisende hulp (SEH) - (o.a. GEM team)

Huidige deelnemers
Tergooi MC, Saxenburgh, ZorgSaam, Amsterdam UMC, OLVG, Martini ziekenhuis, CWZ, SKB Winterswijk, Flevoziekenhuis, Sint Antonius Nieuwegein.

Meld je aan bij Job Doorduin.

Informatieoverdracht in de keten (samen met MDG)

Huidige deelnemers
Bravis ziekenhuis, OLVG, Martini Ziekenhuis, Dijklander ziekenhuis, Bernhoven, Saxenburgh

Meld je aan bij Job Doorduin.

Positionering, eigenaarschap en scholing rondom het thema kwetsbare ouderen

Huidige deelnemers
Amsterdam UMC, NKI, UMCG, OLVG, Elyse kliniek voor nierzorg, Deventer Ziekenhuis, Haaglanden MC, Martini Ziekenhuis, Saxenburg, SPaarne, Meander, St Antonius Nieuwegein, CWZ

Meld je aan bij Job Doorduin.

Leer- en verbeternetwerken multidisciplinair gesprek

Het MDG na een calamiteit of complicatie

Huidige deelnemers
St. Antonius Ziekenhuis, LUMC, CWZ, Rijnstate, Medirisk, MST, Bravis, VieCuri, Dijklander, Spaarne Gasthuis, Franciscus Gasthuis, Haga ziekenhuis, Haaglanden MC, Isala, Klimmendaal revalidatie, MUMC

Meld je aan bij Ada van den Bos.

Informatieoverdracht in de keten

Huidige deelnemers
JBZ, Rijnstate, Treant, VieCuri, Haaglanden MC

Meld je aan bij Ada van den Bos.

Het MDG met meerdere disciplines en de patiënt erbij

Huidige deelnemers
MST, St. Antonius Ziekenhuis, Erasmus MC, Elyse kliniek voor nierzorg, Groene Hart ziekenhuis, Alrijne, Medisch Centrum Leeuwarden, Franciscus Gasthuis

Meld je aan bij Ada van den Bos.

Leer- en verbeternetwerk antistolling

Antistollingszorg

Het leer- en verbeternetwerk staat klaar om op basis van beschikbare informatie en expertise jouw vraag te beantwoorden. Wil je aan de slag in jouw instelling met het verder verbeteren van het casemanagement, de regionale samenwerking of de informatie-overdracht rondom antistolling? Sluit je aan bij ons leer-en verbeternetwerk dan zetten we de stap met elkaar.

Meld je hier aan 

Kennissynthese leer- en verbeternetwerken

Lees meer over helpende en belemmerende factoren in het teweegbrengen van verbetering in de zorg in een netwerk.